首页 >车头条 > 内容

第四代柴油Sorento试车

车头条 2021-03-31 12:27:58

有15年死期係咪真係咁赶客?

Kia 旗下SUV 车皇Sorento 第四代上年年尾到港,上一代热卖程度有几劲,走出街望望有几多部行紧就知道有几好卖。点解会咁好卖?简单讲就係Sorento 性价比极高。唔知今代又可唔可以延续呢个气势呢?


新一代Sorento 同之前一样,分别会有电油或柴油版本出售,而今次代理借出畀我哋试嘅係后者GT 版。柴油版除咗有头辘同四驱之分,一个重大嘅改变就係清一式全部都係5座位,上代有嘅7座位就取消咗嘞!新车动力系统方面採用2.2 公升直四Turbo 引擎,马力有202匹(PS)、峰值扭力440Nm,配合8 前速湿式孖极力子波箱。



上面都提过Sorento 车系都係性价比高,以当日试嘅顶级版为例,新车价$328,000。比起6座位嘅电油四驱版平$70,000。车入面嘅设备例如12.3 吋电子錶板、10.25 吋中控屏幕、全车有多达5个(前2、后3)嘅USB 充电插头、无线充电装置、电暖軚环、气氛灯、投射式显示屏(Headup Display)、12个喇叭嘅Bose 音响系统、盲点提示、360泊车系统、车道保持辅助系统等等,要有咁足料嘅装备以$328,000 呢个价钱唔係有几多对手可以做得到。



驾驶感方面,由于係柴油引擎嘅关係动力输出早起由千几转已经开始一直到两千八百转左右都非常充足、好力,日常灯位起步同同级对手绝对唔会输蚀,但不过转数一过三千转之后动力流失相当快。此外,柴油版专用嘅8 前速湿式孖极力子波箱,转波反应直接爽快而且平稳,不论油耗同反应相信表现绝对唔会差得过只得六前速嘅电油版本波箱。



新Sorento 採用新嘅第三代中型SUV 底盘,提供更多嘅车厢空间,以五座位嘅柴油版为例尾箱空间就有705升,放两个大行李绝对冇问题,前后两排座位都有好多空位够晒阔落。另外新车车架同上一代比钢性更强,虽然车身高度稍稍高过上一代,但试车之后觉得部车转弯时都唔会觉得车架扭动得好厉害,可以轻轻鬆鬆入弯。



外型方面,最抢眼莫过于係车头鬼面罩嘅「虎鼻」设计,左右两边嘅大灯融入鬼面罩,再加上两边嘅LED 日间行灯,厂方就话呢个设计似「Tiger eyeline」老虎眼线嘅形态,确实呢个设计係令人更加容易认得出新Sorento,似唔似老虎眼线就见仁见智嘞!


虽然柴油Sorento 睇落整个Package 都非常「中」一般家庭车嘅需要,柴油油费平、车价又唔算贵($328,000)、载到人之余又放到嘢,再加埋一大堆好用电子装备。不过事实归事实买呢部车有一个心理关口要冲破,就係因为佢係柴油商业车,所以佢有15 年「死期」,换言之15年后部车就一定要劏。看似唔着数,不过细心谂谂如果同冇死期嘅电油版比,15 年后车价又剩底几多、加埋年中悭落嘅油钱,埋单计数之后新柴油Sorento 又係咪真係咁赶客?












Kia Sorento 

引擎: 2,151c.c. 直4Turbo 柴油 

马力: 202PS /3,800rpm 

扭力: 440Nm/1,750- 2,750rpm 

传动: 8速双离合波箱

车身: 4,810 X 1,900 X 1,700(mm) 

轴距: 2,815mm 

车价: $328,000起 

查询:3428 8288 Hyundai Hong Kong


Text、Photo: Daniel

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时候联系我们修改或删除,多谢。