首页 >车头条 > 内容

继续对準年轻买家

车头条 2021-03-29 15:18:31

CLA 250试驾

自发售以嚟 Mercedes-Benz CLA 250 一直都深受年轻一代买家欢迎,原因除咗贪佢个样够恶之余又有个大尾箱畀你放下两、三件行李。 新推出嘅CLA 250 又係咪同之前一样可以成为年轻一代嘅宠儿呢?


当日试嘅车加咗19吋AMG 合金軨、360泊车系统、盲点辅助系统等等嘅选配。


咩都唔讲,先提大家都应该会留意嘅价钱:CLA 250 新车车价 $469,000 起,同之前嘅CLA 250 车价其实冇大分别(2015 年时CLA 250 新车价 $461,000)不过同最新嘅 A250 比就贵 $50,000。当然CLA 250 仲会有一系列可以加钱买嘅选配设备。


呢一代嘅 CLA 250 继续採用两公升直四 turbo 引擎,最大马力有224匹(hp)、350 Nm 嘅峰值扭力早早喺1,800转就已经爆晒出嚟;喺7速DCT 自动波箱配合之后,0-100km/h加速时间 6.3秒、极速有250 km/h。


新旧CLA 250 同样都係用两公升直四 turbo 引擎,不过新车稍稍多出13匹马力。


新车最大马力有224匹,喺现今一众新车入面呢个唔算係咩夸张嘅数字,但胜在喺环境下使用非常合适同时又可以用得尽。Turbo 车 Turbo Lag 问题一定係必试嘅一环,试车后发现Turbo Lag 少,头段好劲,由1,800 转开始一路去到4,500 转动力输出都源源不绝,不过4,500转之后就无以为继,输出跌得快。軚感方面虽然比较轻,不过非常敏感,最适合喺咁细嘅地方用,当转用Sport 模式軚感会变重,但相比起同厂嘅车款都係比较轻,如果追求重軚感嘅车迷就可能会有少少失望。CLA250 嘅避震系统吸震能力颇高,后座乘客会坐得舒舒服服,不过你唔好以为佢就唔好弯,相比起 A250 纵使佢多咗个大尾箱,过弯依然好灵活,同揸揭背车冇大分别。最后,因为係冇窗框设计嘅关係,行车时候路噪以Benz 标準讲比较大。 CLA 250 操控总括而言新车畀我嘅感觉灵活、爽快、有乐趣。


车入面嘅装备有由上一代嘅指针式錶版变成今代嘅电子錶板、天窗、气氛灯、转波拨片、軚控、360泊车系统、盲点辅助系统等等。至于车笼入面嘅用料唔算十分豪华,不过以 CLA 相对比较入门嘅定位依家用上嘅质料已经可以接受。桶型嘅前座,坐上去感觉都几包,仿真皮物料嘅櫈感觉会硬少少,但黑红配搭好有型,啱晒年轻买家。调较好自己嘅坐姿之后,前座同膝头有仲有两个拳头空间,头顶空间方面,大概只有三指嘅空间,不过比起上一代多咗少少空位,已经有改善,可能要拥有流线型嘅车身无可避免要牺牲少少后座头顶空间。


新CLA 250 同上一代比较起车长长咗48mm,阔度多咗53mm,高度少咗2mm,只有1,439 mm,比Mercedes-AMG GT 63S 4MATIC+ 4 Door Coupé 嘅1,442mm 更低。


车厢入面嘅设计同 A250 好相似。(注:试车入面电子錶版同正式发售版有唔同,正式版会用大mon. )


尾厢阔度比之前多咗113mm,深多咗24mm,开口阔度多咗262mm,而容量有460公升。  


全车都有红加黑仿真皮设计非常有型之余又衬晒红色车身。


后座方面虽然头顶空间唔足够,不过比起A250 前座同膝头之间有更多空间。


其实CLA 250 车身体积唔算大,泊车都算容易所以个人认为360 泊车镜头未必一定需要。


Mercedes-Benz CLA250 Coupe规格

引擎:1,991c.c. 直四 turbo

马力:224hp/5,500rpm

扭力:350Nm/1,800 - 4,000rpm

传动:7G DCT 自动波箱 

车身:4,688 X 1,830 X 1,439 mm

重量:2,951 kg

0-100km/h加速:6.3秒

极速:250 km/h

车价:$469,000 起

查询:仁孚行(2895 7339)


Text: Daniel

Photo: Billy

郑重声明:本文版权归原作者所有,转载文章仅为传播更多信息之目的,如作者信息标记有误,请第一时候联系我们修改或删除,多谢。